Video o sadašnjem životu Benedikta XVI.

761

Kako se približava obljetnica povijesnoga odreknuća od službe Benedikta XVI., bavarska TV postaja zavirila je u njegovu svakodnevicu prikazujući kako danas živi papa u miru.

Na bavarskoj TV mreži BR24 objavljen je 3. siječnja 30-minutni video u kojemu novinar Tassilo Forchheimer oslikava Benediktovu svakodnevicu, njegov ured, ali i fizičko stanje, prenosi cruxnow.

Benedikta, koji se uglavnom držao podalje od medija otkako je 2013. odstupio s Petrove stolice, može se vidjeti kako ima „slab glas“ i veoma teško hoda, a uvijek ga prati njegov osobni tajnik, njemački nadbiskup Georg Gänswein.

U jednom trenutku, Forchheimer kaže kako mu je Papa u miru rekao: „Nekoć sam imao dobar glas, ali sada to ne ide“.

I sam je Gänswein opisao Benedikta da još uvijek ima „čist razum“, što su ustvrdili i mnogi koji su ga susreli, međutim, „već je izgubio mnogo od svoje fizičke snage“.

Unatoč tomu što su godine uzele svoje, papa Ratzinger koji koristi hodalicu te će u travnju napuniti 93 godine, još uvijek se drži „striktnog“ dnevnog rasporeda. Svaki dan započinje misom s nadbiskupom Gänsweinom i jednom redovnicom u maloj kapelici unutar vatikanskoga samostana Mater Ecclesiae, gdje živi.

Također, navodno provodio veliki dio svoga vremena u uredu, koji, kako opisuje Forchheimer „liči na knjižnicu“.

„Život profesora teologije Josepha Ratzingera ogleda se u tisućama knjiga; to govori da je za njega svaka faza života sadržana u tim knjigama te se on s njima druži svaki dan“, kazao je Forchheimer.

Vidao snimak pokazuje Benediktov ured koji je pun različitih stvari i slika iz njegove rodne Njemačke, uključujući i sliku središnjega münchenskoga trga Marienplatza na kojemu je katedrala te srce od medenjaka s likom rodnog mu mjesta Marktla na Innu.

„Uvijek sam veoma povezan s Bavarskom i svaku večer povjeravam našu zemlju Gospodinu“, rekao je Papa u miru. Također je navedeno da su samostanski kuhari koji su Talijani, naučili pripravljati bavarske specijalitete za umirovljenoga Papu.

U godinama nakon povijesnoga Benediktova odreknuća od službe 28. Veljače 2013. Vanjski je svijet postao njime fasciniran, kako je vidljivo iz sve većega broja televizijskih uradaka koji su se pojavili kod različitih kompanija kao što su: Netflix, Sky i HBO.

Međutim, kako se moglo vidjeti i u prosincu 2019. unatoč činjenici da mu je snaga oslabila, Benedikt XVI. je još uvijek aktivan te je u suradnji s njemačkim katoličkim novinama Tagespost utemeljio zakladu koja će biti namijenjena za školovanje katoličkih novinara.

KT