VJERNICIMA U DOBRU I ZLU

1350

Na prvoj crti: Oko 70 španjolskih svećenika koji su služili zaražene preminulo od koronavirusa

Među njih nisu ubrojeni mnogi stariji svećenici koji su od koronavirusa preminuli u umirovljeničkim domovima ili samostanima, kao ni redovnice, đakoni i misionari

Generalni tajnik Španjolske biskupske konferencije pomoćni biskup Luis Argüello objavio je na tiskovnoj konferenciji u Madridu broj preminulih duhovnika na temelju informacija iz pojedinih dijeceza u zemlji, javlja Kathpress, a prenosi IKA.

Riječ je o sedamdesetak svećenika koji su se zarazili Covid-om 19 obnašajući svoju službu. Oni su bili u kontaktu sa zaraženim osobama prije nego su smještene u izolaciju ili su bili dušobrižnici na mjestima visokog rizika. Dakle, nisu ubrojeni mnogi stariji svećenici koji su od koronavirusa preminuli u umirovljeničkim domovima ili samostanima, kao ni redovnice, đakoni i misionari.

Prema predstavljenim podacima najjače je pogođena Madridska nadbiskupija gdje je od koronavirusa u različito teškom stanju stotinu svećenika. Od 11. ožujka u nadbiskupiji glavnoga španjolskoga grada od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je ukupno 28 svećenika.

Još je veći broj preminulih svećenika u Italiji – prema podacima časopisa Avvenire do protekloga vikenda preminulo je 111 svećenika zaraženih u vršenju svoje službe.

Podsjećamo, isti magazin nedavno je pisao kako su brojni svećenici preminuli žrtvujući svoje živote kako bi posjetili bolesne ili predvodili sprovode.

„Naši svećenici umiru jer ne kalkuliraju”, izjavio je tada tajnik biskupije Bergamo Giulio Dellavite. “Svećenik je uvijek blizu ljudi, u dobru i u zlu, to je razlog njegova postojanja”.

Bitno.net