Uz 80. obljetnicu rođenja preč. Marka Perića

982

Garevački svećenik, preč. MARKO PERIĆ, koji će na Ilindan proslaviti 80. rođendan i 55. obljetnicu Mlade Mise, rođen je u Garevcu 20. srpnja 1940. od roditelja Marka i Mare rođ. Ravnjak. Osnovnu školu završio je u Garevcu, a nižu realnu gimnaziju u Modriči. Po završetku sjemenišne gimnazije na Šalati u Zagrebu, studira teološke znanosti u Đakovu gdje je na Petrovo 1965. zaređen za svećenika. Mladu misu slavio je na Ilinu 1965. u Garevcu. Potom je bio četiri godine tajnik vrhbosanskog nadbiskupa Marka Alaupovića. Župnikovao je u Vidovicama od rujna 1970. do listopada 1978. god. Dekretom Nadbiskupskog Vrhbosanskog ordinarijata br. 1219/78. razriješen je župničke službe u Vidovicama te imenovan prvim Kopaničkim župnikom i tu je djelovao do 1997. god. Za vrijeme svoga župnikovanja u Kopanicama nadogradio kat na župnoj kući za stanovanje časnih sestara. U Kopanicama je gradio filijalnu crkvu (1973.-76.) a Kopanice su u njegovo doba, 29. rujna 1979., proglašene župom. God. 1997. imenovan je župnikom u Gromiljaku kod Kiseljaka gdje je dovršio i uredio župnu crkvu Imena Marijina i tu ostaje do odlaska u mirovinu 2015. Na svim je župama preč. Marko savjesno djelovao, širio je Božju slavu za dobro povjerenih mu duša i za njihov vječni spas. Lijepo je surađivao sa svojim župljanima, oni su ga prihvaćali, poštivali i uzvraćali mu svoje povjerenje.

U Gromiljaku je preč. Marko Perić sa svojim suradnicima god. 2011. izdao knjigu “ŽUPOM GROMILJAK NEKADA I SADA”. Sadržaj knjige izrečen je u samom njenom naslovu. Knjiga se osvrće na razdoblje od prapovijesti do danas na područje gdje se nalazi današnja župa Gromiljak. U pripremi knjige korišten je obilan izbor povijesnih dokumenata iz različitih područja i arhiva… Kao i svaka monografija tako i ova donosi stotine i stotine fotografija vezanih uz župu Gromiljak i njezine žitelje. Posebnu pažnju privlače fotografije današnjeg unutarnjeg izgleda Crkve koja je nakon Domovinskog rata cijela oslikana. Slike su radili ukrajinski majstori.

U predgovoru knjige preč. Perić veli da je monografija “ŽUPOM GROMILJAK NEKADA I SADA” mali kamenčić u mozaiku povijesnih zbivanja na ovim prostorima. Neka ostane budućim generacijama za pamćenje kao podsjetnik na našu prošlost i ujedno smjerokaz prema budućnosti. Ovo je ujedno i naš skromni HVALA svima koji su nam omogućili da budemo ono što danas jesmo, Hrvati i katolici.“

Preč. Marko Perić danas živi u Svećeničkom domu u Sarajevu.