Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  11. prosinca 2018.

 

Prezime JURILJ

27. kolovoza 2011.
Priredio: Vlado Jagustin, svećenik

JURILJI su većinom Hrvati, najvećim dijelom iz Hercegovine. Ima Jurilja muslimana u Titogradu u Crnoj Gori. Razmjerno najviše Jurilja u proteklih sto godina rođeno je u hercegovačkoj općini Široki Brijeg. U Hrvatskoj danas živi oko pesto Jurilja u više od 170 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 30, pa se njihov broj do danas višestruko povećao. Glavni migracijski pravci Jurilja u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Doboja, iz Komarice kod Dervente i Širokog Brijega. Jurilji su prisutni u većini hrvatskih županija, u ukupno 48 općina i 63 naselja, znatno više u urbanim sredinama, 63%. Danas ih najviše živi u Zagrebu 180 osoba, u Osijeku 30., Slavonskom Brodu 25., Županji 20 i u Slavonskom Šamcu 15 osoba. Znamo da su Jurilji živjeli i danas žive u Garevcu, a prije toga u Barama kod Gradačca.

Prezime Jurilj u Maticama samostalne kapelanije Tramošnica:

Tolić Anđa iz Foče, udana za Marka Jurilja u Bare, krsti sinove blizance Marka i Antu 1805.godine u Barama.

Tramošnica, 19.1.1807. Ja fra Dominik Grgić, tramošnički župnik, vjenča: prvi: Šimu sina Marka Jurilja iz Bara, sa Marijom kćerkom Josipa Zorića iz Jehovca. Kumovi su bili: Juro Jurilj, Luka Ćaćić i Ilinka Radoš iz Kornice.

14.11.1814. Petra sina Mate Mrljavac iz Bare i njegove zakonite žene Lucije Martinović iz Studenaca, sa Katom kćerkom pokojnog Jure Jurilja iz Bara i njegove zakonite žene pokojne Ruže Kurtušić iz Foče. Kumovi su bili: Marko Jović, Ivan Lončarević i Kata Mrljavac.

Vjerojatno od ovih Jurilja, prilično kasnije, neki od potomaka se doselio u Garevac u zaseok Gornjane gdje ih i danas ima.