GROBLJE

1663

O Garevačkom groblju, njegovom nastanku i povijesti nije sačuvan ni jedan pisani dokument. Ipak se sa priličnom sigurnošću može reći da je Garevačko groblje veoma staro. Dvije činjenice govore tome u prilog.

Na Garevačkom groblju se do nedavno mogao vidjeti jedan ili drugi odbačeni kameni nadgrobni spomenik koji je na sebi imao simbole koji po stilu i načinu izrade potječu iz druge polovice 17. stoljeća ili s početka 18. st. Na jednom od njih stajala je godina iz prove polovice 18. stoljeća.
Od davnih vremena do danas se na Garevačkom groblju slavi sv. Misa na blagdan sv. Ilije, zaštitnika Bosne kome je bila posvećena i kamena crkva u „ubavom polju“ pored rijeke Bosne, između Modriče i Garevca, koju je srušila rijeka Bosna god. 1656. Kada su modrički franjevci pred turskim zulumom god. 1686. god izveli iz ovoga kraja nekoliko tisuća katolike u Slavoniju, ono malo raspršenog katoličkog puka sastajao se na Ilindan na Garevačkom groblju na slavljenje sv. Mise.
Na Garevačkom groblju su pokopana dvojica svećenika franjevaca koji su u Garevcu bili kapelani: fra Ilija Živković (+ 26.01.1834.) i fra Grgo Benković (+ 26.12.1842.).
Posljednjih nekoliko desetljeća na groblju je bila drvena kapela, uz nju na drvenom zvoniku visilo jedno zvono koje je godinama pozivalo mještane na molitvu i slavljenje svetih tajna naše vjere, a često puta je njegova zvonjava obranila selo od leda i groma. Prije ratnih stradanja podignut je novi betonski zvonik i kapelica. Zvonik je srušen, a krovište kapelice oštećeno.
Krovište kapelice je popravio župnik Ilija Matanović (2002.), a župnik Filip Brajinović je podigao novi metalni zvonik.