Fratar iz Kenije najbolji profesor

1157

 U organizaciji zaklade Varkey Foundation 24. ožujka u Dubaiju dodijeljena je nagrada Global Teacher Prize 2019. za najboljeg profesora na svijetu. Ovo priznanje pripalo je franjevcu iz Kenije fra Peteru Tabichiju.

Ovaj događaj još se naziva i Nobelova nagrada za učitelje, a ovogodišnji pobjednik je 36-godišnji franjevac fra Peter, inače profesor matematike u jednoj srednjoj školi u selu Pwani, u udaljenom i polu-pustinjskom području doline Rift u Keniji.

Vodstvo zaklade je među više od 10 000 kandidata najprije odabralo 50 finalista, a najboljim od svih je proglašen upravo ovaj afrički franjevac. „Znao je vjerovati svojim učenicima, popravljati napetosti između bezbrojnih etničkih skupina u selu kroz mirovni klub, hraniti siromašne tako što im je posvetio 80% svoje plaće te poučavati prikladnijim metodama kultiviranja kako izdržati sušu, dok je u isto vrijeme uspio sa svojim učenicima osvojiti nacionalne nagrade“, stoji u objašnjenju Varkey Foundation-a.

Preuzimajući nagradu ovaj je skromni franjevac između ostaloga kazao: „Svaki dan u Africi se okreće jedna nova stranica i počinje novo poglavlje. Već danas je drugi dan.“ Posebno se prisjetio svojih učenika te je na kraju poručio: „Ova nagrada nije priznanje meni, nego mladima ovoga velikoga kontinenta. Ovdje sam samo zahvaljujući onomu što su moji učenici postigli. Ova nagrada im daje šansu govori svijetu kako je sve moguće.“

Na kraju vrijedi spomenuti da je fra Peter Tabichi peti osvajač ove prestižne nagrade. Prije njega najboljim profesorima proglašavani su: Nancie Atwell (2015.), Hanan al Hroub (2016.), Maggie MacDonnell (2017.) i Andria Zafirakou (2018.).

(KTA)