Zajednički apel pape Franje i marokanskog kralja za Jeruzalem

990

Tijekom kurtoaznog posjeta Kraljevskoj palači prvog dana apostolskog pohoda Maroku, papa Franjo i kralj Muhamed VI. potpisali su iznenađujuće i izvan službenog programa zajedničku izjavu o Jeruzalemu. U tom su dokumentu pozvali na prepoznavanje jedinstvenosti i svetosti Jeruzalema/Al Qods Acharifa te istaknuli njegovo duhovno značenje i jedinstveni poziv kao Grada mira. 

„Držimo važnim očuvati grad Jeruzalem/Al Qods Acharif kao zajedničku baštinu čovječanstva, a prije svega za vjernike triju monoteističkih religija kao mjestu susreta i simbolu mirnog suživota, u kojem se njeguju uzajamno poštovanje i dijalog. U tu svrhu mora se očuvati i promicati specifičan multireligijski karakter, duhovna dimenzija i osebujni kulturni identitet Jeruzalema/Al Qods Acharifa“, navedeno je u apelu.

„Nadamo se da će u svetome gradu biti zajamčena puna sloboda pristupa vjernicima triju monoteističkih religija i pravo svake od njih na vršenje svojega bogoslužja u svetom gradu, kako bi se iz Jeruzalema/Al Qods Acharifa uzdizale molitve Bogu, Stvoritelju svega, za budućnost mira i bratstva na zemlji“, kaže se u apelu pape Franje i marokanskog kralja Muhameda VI.

KT / IKA