14. godišnjica smrti sv. pape Ivana Pavla II.

1521

Na Trgu Sv. Petra 2. travnja 2005. u 21 sat i 37 minuta stotinu tisuća vjernika zastali su u nevjerici: umro je papa Ivan Pavao II.

Iako star, bolestan i onemoćao, 264. nasljednik apostola Petra papa Ivan Pavao II. do posljednjeg trenutka zračio je neobičnom toplinom i duhovnom karizmom koji su snažno djelovali preko suvremenih elektronskih medija šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima svijeta. Zato je i smatran jednim od velikih državnika 20. stoljeća i duhovnim aktivistom planetarnog utjecaja.

Karol Jozef Wojtyla rodio se u Wadowicama, na jugu Poljske. Kad se iz Vatikana u listopadu 1978. digao bijeli dim, svi su bili iznenađeni. Nakon skoro 500 godina, prvi put je izabran papa ne-Talijan, prvi papa iz jednog slavenskog naroda, krakowski nadbiskup Wojtyla. Imao je samo 58 godina i tako postao najmlađi papa u povijesti.

„Ne bojte se“, uzviknuo je obraćajući se vjernicima u vrlo specifičnom vremenu. Odmah je posjetio rodnu Poljsku u kojoj se rađala „Solidarnost“, što je bio početak urušavanja komunizma u Istočnoj Europi. Takav papa smetao je mnogima. Na njega je pucao Turčin Ali Agca, a bilo je i drugih pokušaja atentata. Posljedice ranjavanja osjećao je do kraja života.

Kao gorljivi mirotvorac budno je pratio sve što se u svijetu događa i pozivao da se sukobi rješavaju mirnim putem. Zalagao se za ekumenizam, dijalog i toleranciju među narodima, religijama i kulturama. Osmislio je sintagmu „kultura života“ na svom putovanju u Sjedinjene Američke Države 1993. gdje je izjavio: „Kultura života znači poštivanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.“

Papa Ivan Pavao II. osobito je volio djecu i mlade, kazalište i sport. U 26 godina pontifikata posjetio je 130 država, proputovao više od milijun kilometara, a zemaljsku kuglu obišao je 30-ak puta. Imao je poseban odnos prema Hrvatskoj, koju je čak tri puta počastio svojim posjetom. Svetima je proglasio Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, a njegovim blagdanom odredio datum kada je Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, 22. listopada.

Kako piše laudato.hr, Bl. papa Ivan Pavao II, papa obitelji i papa mladih te Ivan XXIII. 27. travnja 2014. proglašeni su svetima u jedinstvenoj ceremoniji kanonizacije održanoj pred oko 800 000 vjernika iz cijelog svijeta koji su s oduševljenjem dočekali ovu vijest.

KT