O GAREVAČKOJ CRKVI U ZBORNIKU MEĐUNARODNOG M.-MARIJANSKOG KONGRESA

1198

U Zborniku radova XXIII. Međunarodnoga Mariološko-marijanskog kongresa održanog u Rimu, 4.-9. rujna 2012., (tiskan u studenom 2018.) nalazi se i prilog dr. Mate Zovkića iz Sarajeva pod naslovom „Liturgijsko štovanje Marije Majke Crkve u Bosni i Hercegovini nakon Drugog Vatikanskog koncila“.

Na šest stranica (220 – 225 str.) prof. Zovkić donosi važnije povijesne podatke iz života garevačke župe, govori o župnoj crkvi Mariji Majci Crkve, njezinoj gradnji, garevačkim dušobrižnicima, važnijim liturgijskim slavljima od vremena kada je crkva 13. kolovoza 1976. posvećena.

Pišući o garevačkoj crkvi i župi prof. Zovkić je koristio i priloge s naše web-stranice garevac.net što je navedeno i u fusnotama.

„Garevac je godine 1991. imao 2.943 župljana, a sada 115. U ovih dvadeset godina od izgona mlade obitelji su drugdje, uglavnom u Hrvatskoj, savile svoje novo gnijezdo. U Garevac su se vratili stariji da čuvaju ognjišta, a kad netko od njih umre, kuća se zaključava. To je sudbina i drugih „povratničkih“ župa u Vrhbosanskoj  nadbiskupiji, a takvih ima tridesetak. Župa i dalje ostaje službeno posvećena Mariji Majci Crkve i sadašnji župnik redovito slavi patrona župe s onima koji tu stalno žive i dođu za tu zgodu“ (dr. M. Zovkić).