POKOPANA ANA CVITKUŠIĆ

1834

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 6. studenoga na mjesnom groblju i u crkvi bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu sprovodne obrede i misu zadušnicu za gđu Anu Cvitkušić, majku generalnog vikara Sisačke biskupije, preminulu u nedjelju, 3. studenoga u devedesetoj godini života. U koncelebraciji bili su pokojničin sin mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik vlč. Mirko Brlić i tridesetak svećenika.

Izrazivši iskrenu sućut obitelji biskup je u prigodnoj homiliji rekao kako je odlazak majke s ovoga svijeta težak svakom čovjeku, ali kako ne smijemo očajavati jer je otišla Bogu. „Majke su sigurno najdraža stvorenja kojeg na ovom svijetu možemo imati, upravo su nas one rodile i one su nam najbliže. Svoj život dugujemo i našim očevima, ljubavi oca i majke, ali baš su majke te koje su nas prve osjetile u utrobi, koje su nas nosile, koje su se prve za nas brinule… Tu bezuvjetnu ljubav majke osjeća svako dijete i ta je ljubav najsličnija onoj Božjoj ljubavi, jer nas Bog ljubi upravo kao što majka ljubi svoje dijete, bez uvjeta, uvijek opraštajući, uvijek s naklonošću gleda na nas i prati naše životne korake želeći da uspijemo i napredujemo. To je majka i zato je teško oprostiti se od majke. S druge strane mi nismo nevjernici i zato ne očajavamo zbog smrti najbližih, nego u vjeri gledamo i preko smrti jer znamo da je ona prijelaz i kada gubimo nekog s ovoga svijeta zapravo ga dobivamo u Božjoj blizini, te je tako duhovno još bliže i nama. Zato je, možemo reći, sprovod naših pokojnika jedno slavlje. Nije to samo tugovanje i žalost nego je to slavlje zahvalnosti Bogu za biće koje nas je voljelo i dalje voli, to je zahvalnost za sve ono što smo dobro primili od te osobe“, rekao je biskup te je podsjetio i na težak životni put pokojnice od Garevca gdje je odgojila svoje troje djece pa sve do Lupoglava gdje je došla nakon što je protjerana iz rodnog mjesta. Biskup je rekao i kako je pokojnica bila pobožna i vjerna osoba i u toj vjeri je odgojila svoju djecu te izmolila jedno svećeničko zvanje. „Iako tjelesno, sitna i krha, bila je ustrajna i jaka u Bogu i svojoj vjeri. Upravo ono što smo pročitali iz Ivanova evanđelja može se i primijeniti na nju, a to je da je blagovala tijelo Kristovo, zalog vječnog života. Ona je znala od početka svog života pa sve do kraja, da je taj kruh, sam Isus uskrsnuli prisutan među nama, najbolja hrana koja nam daje život vječni“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve u ime obitelji i rodbine svim okupljenima na dolasku i izrazima sućuti zahvalio je mons. Cvitkušić. Prisjetivši se majke on je istaknuo kako je ona oduvijek bila skromna, radišna, tiha i povučena osoba koja je redovito i dugo molila. Rado išla na svetu misu i cijelog svog života nekoliko puta u tjednu je postila. Pomagala je ljudima u potrebi i činila je dobro svima kojima je pomoć bila potrebna. Cijeli svoj ovozemaljski život živjela je pod geslom: ljubav prema Bogu, Crkvi, hrvatskoj grudi i hrvatskom narodu. Te ljudske i kršćanske vrednote prenosila je i na nas djecu, te sve članove svoje obitelji i osobe s kojima je dolazila u kontakt. Zahvaljujem dobrom Bogu što smo je imali i što nam je bila majka“.

Prije mise na groblju se od pokojnice oprostio i župnik Brlić, a vlč. Ivan Lukić pročitao je i pismo sućuti kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa.

www.biskupija-sisak.hr