Oko 260 milijuna kršćana progonjeno zbog vjere

748

U protekloj 2019. u svijetu je bilo progonjeno najmanje 260 milijuna kršćana zbog vjere, a u više od 50 zemalja svijeta jedan od osam kršćana doživi visoku razinu progona.

Podaci su to Udruge Open doors koje su predstavili 15. siječnja, u tjednu kada započinje Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Kako prenosi talijanski Avvenire u 2019. ubijeno je 2 983 kršćana zbog razloga povezanih s njihovom vjerom, a više od 9 400 crkava i drugih objekata je napadnuto, srušeno ili zatvoreno. Osim toga otmice su postale česte, kao i napadi na kršćanske kuće i trgovine. Također je prisutno i seksualno nasilje i zlostavljanje – u prosjeku 23 kršćana svakodnevno doživi seksualno nasilje. U protekloj godini bilo je ukupno 8 537 slučajeva seksualnog zlostavljanja ili silovanja.

„Crni popis“ antikršćanskih zemalja sastavljen je analizom pritiska u pet područja života: privatni, obiteljski, zajednički, nacionalnost, crkva, kao i broj nasilja. Prednjači  Sjeverna Koreja, gdje je između 50 i 70 tisuća kršćana u zatvoru. U mnogim slučajevima su utamničeni jer su im vlasti pronašle Bibliju ili su kršćane našle okupljene na molitvi. Zatim slijede: Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Sudan, Jemen, Iran i Indija. Na jedanaestom mjestu je Sirija, u kojoj još uvijek traje krvoločni rat, u kojoj su kršćani podvrgnuti napadima terorista iz Daeša i drugih džihaidističkih frakcija, ali i turskih i kurdskih milicija.

KT