MISA ZA STRADALE U BURIĆA ŠTALI

812

U nedjelju, 31. svibnja, s početkom u 11 sati služena je sv. misa za stradalnike Burića štale. Misi u Burića štali nazočilo je oko 200 vjernika. Svetu misu predvodio je garevački župnik, vlč. Anto Stjepanović uz koncelebraciju modričkog župnik, vlč. Ante Perića.

U propovijedi je župnik istakao kako su naši domobrani pobijeni iako su položili oružje. Bez ikakvog suda ili dokazane krivnje, jednostavno su smaknuti. Ubijeni su na mučki način zbog svoje vjere i nacionalnosti. Ako su imali snage oprostiti mučiteljima, smatramo ih mučenicima.

Iza svakog takvog nepojmljivog zločina stoji Sotona, mrzitelj Boga i čovjeka. Župnik je također istakao kako Sotona stoji i iza fašizma i iza komunizma, dviju najopasnijih ideologija u 20. stoljeću.

Nadalje je dodao kako je komunizam bio još opasniji jer je duže trajao i ubio je daleko više ljudi. Naši mučenici nas obvezuju da ostanemo u Garevcu i živimo u vjeri na ovoj plodnoj zemlji, zaključio je župnik u svojoj propovijedi.

Nakon mise misari i misnici su otišli na Pašinac gdje se molilo opijelo za sve ukopane stradalnike.

Predsjednik udruge UPH Garevac45 Pero Bajić povodom obilježavanja 75. godišnjice zločina nad zarobljenicima iz Burića štale u Garevcu, od 24. do 28. svibnja 1945. održao je govor na komemoraciji na Majdanu dana 25. svibnja 2020

Preuzeto sa župne web-stranice