FRA LOVRINA MLADA NEDJELJA U TURIĆU

1199

 U župi Turić kod Gradačca u Bosanskoj Posavini, 29. kolovoza 2020. slavljena je Sveta misa u okviru obilježavanja Fra Lovrine mlade nedjelje. Zavjetnu Svetu misu na groblju predvodio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, piše nedjelja.ba.

 Obilježavanje sa središnjim Misnim slavljem organizira se jednom godišnje koncem kolovoza ili početkom rujna, a okupe se vjernici toga dijela Bosanske Posavine i šire. Tako je, usprkos pandemije „koronavirusa“, bilo i ove godine. Brojni su vjernici najprije došli na mjesto fra Lovrina stradanja, sudjelovali u obredu preminuća te križnom putu e kako bi se što bolje pripravili za misno slavlje i izmolili za svoje potrebe.

Misno slavlje započelo je fra Lovrinom himnom koju je, s okupljenim vjernicima, pjevao Zlatko Špoljarević. Uz nadbiskupa Vukšića, domaćeg župnika Iliju Matanovića te vicepostulatora fra Lovrine kauze fra Marijana Karaule u Misnom je slavlju sudjelovalo još desetak svećenika.

U svojoj propovijedi, nadbiskup Vukšić naglasio je hrabrost mučeništva Sv. Ivana koji je stradao od oholosti jedne žene Herodijade i njezine kćeri, dok je fra Lovro stradao od ohologa Turčina Muje Arnauta. “Uvijek se može poginuti za istinu i nije važno tko je egzekutor. Nevina žrtva u Božjim očima nikada ne gubi sjaj i uvijek svijetli kao primjer za nasljedovanje. Budimo čuvari istine i pravde i ne trebamo se bojati nikakve korone, niti žrtve ukoliko iskreno molimo zagovor naših svetih mučenika, Sv. Ive i sada još zdušnije Sluge Božjega Lovre Milanivića”, poručio je propovijednik, skrenuvši pozornost na lako uočljivu sličnost stradanja Ivana Krstitelja i fra Lovre Milanovića.

„Slične su čak i mržnja i bijes čije su bili žrtve. Slična je i njihova hrabrost i dosljednost. Sličan je i njihov primjer za sve Isusove vjernike, posebice u okolnostima teških iskušenja. Slične su i naše napasti da se zbog straha, konformizma ili interesa u nekom obliku klanjamo vrijednostima ili moćnicima ovoga svijeta. A sličan je i njihov poziv da takvim napastima nikada ne bismo smjeli podleći“, kazao je nadbiskup Vukšić.

Na kraju Svete mise nadbiskup Vukšić blagoslovio je krunice, dar vjernika Zvornika-Srebrenice, a zajednički je izmoljena i molitva za proglašenje fra Lovre blaženim, kao i molitva za zdravlje i sve bolesnike i sve naše potrebe!

Vjernici su se za ovaj dan spremili trodnevnicama u tri župe koje su nastale od Gornje Tramošnice te u četvrtoj gdje je upriličeno završno slavlje fra Lovrine Mlade nedjelje. (kta)