Kardinal Puljić posvetio župnu crkvu u Modriči

1434

Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna 2020. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je rođen upravo 8. rujna 1945. odnosno prije 75 godina, posvetio je župnu crkvu u centru grada Modriče u Bosanskoj Posavini koja je toga dana proslavila i svoj patron.

Svečano Euharistijsko slavlje u ovoj nekada gotovo u potpunosti prognanoj župi započelo je procesijom u kojoj je uz kardinala Puljić bilo 18 svećenika iz susjednih i drugih župa. Malobrojnim domaćim vjernicima pridružili su se katolici iz susjednih župa koji su, zbog pandemije, pronašli svoje mjesto ne samo u crkvi nego i u župnom dvorištu koje je bilo ozvučeno pa su svi mogli pobožno pratiti Božju riječ. Na Misu su došli i predstavnici partnerske župe Gromljak sa svojim župnikom vlč. Ilijom Karlovićem, a potporu župi Modriča počeli su davati u vrijeme župnikovanja vlč. Marka Perića. Svetu misu prenosila je Posavska televizija. Liturgijsko pjevanje animirao je dio Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ iz Sarajeva pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Prije Svete mise dobrodošlicu kardinalu Puljiću poželjeli su modrički gradonačelnik Mladen Krekić i modrički paroh otac Pero.

Prije početka Misnog slavlja župnik vlč. Anto Perić pozdravio je kardinala Puljića i čestitao mu rođendan. Dobrodošlicu je poželio i svim svećenicima i okupljenim vjernicima podsjećajući da su u godinama nakon završetka nedavnoga rata za malobrojne preostale vjernike i povratnike najprije pastoralno skrbili župnik iz Bosanskog Šamca vlč. Josip Janjić, zatim župnik iz Pećnika vlč. Marijan Orkić, a potom župnik iz Garevca vlč. Ilija Matanović. Istaknuo je da je prvi župnik koji se nastanio u Modriči bio vlč. Miroslav Karatović i to 2001. godine. Budući da je župna crkva u Modriči tijekom rata bila u potpunosti srušena a ruševine uklonjene, 21. travnja 2003. kardinal Puljić blagoslovio je kamen temeljac za novu crkvu čiju su izgradnju, osim župljana i brojnih drugih vjernika, financijski pomogli predstavnici vlasti dvaju entiteta kao i općinske vlasti. Podsjetio je da je župa Modriča Crkvi darova blizu 30 svećenika te brojne redovnice. Posebno je spomenuo imena svećenika vlč. Jakova Barišića, koji je ubijen 1944. godine u Gradačcu, zatim vlč. Bože Markotića koji je preminu 1995. godine preminuo 9195. u Čajdrašu, potom profesora i odgojitelja fra Julijana Jelinića, mons. Marka Josipovića i druge.

Na početku Mise kardinal Puljić zahvalio je župniku na pozdravu i čestitkama te uveo u pokajnički čin i poškropio je blagoslovljenom vodom okupljene vjernike i zidove crkve.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić kazao je da posveta crkva ima svoju snažnu poruku te najprije progovorio o blagdanu Rođenja Blažene Djevice Marije. „Bog je odlučio poslati svoga Sina na zemlju da se utjelovi. Zato je odlučio pripraviti mu stan“, kazao je kardinal Puljić ističući da je Mariju pod srcem sv. Ane, koja je živjela sa svojim mužem Joakimom, posvetio da bude posvećeni hram i ona koja će prva nositi Isusa. „Njezino rođenje slavimo jer je došla na ovaj svijet bez grijeha i ostala cijeli život bez grijeha. Njezina posveta ukazuje na sva druga posvećenja koja će se dogoditi“, rekao je kardinal Puljić dodajući da sve to vodi rođenju Spasitelja Isusa Krista. „Marija je velika jer je Krista rodila i nama darovala. Marija je prvi hram u kojem je Bog utjelovio. Na svoj način i mi smo taj hram; i mi smo svetom vodom na krštenju oprani od istočnoga grijeha. Na žalost, nismo ostali bez grijeha“, kazao je kardinal Puljić dodajući da su u životu često skretali s Božjega puta.

„Danas želimo postati svjesni dostojanstva svoga krštenja, da smo hram Duha Svetoga. Kao što je po Duhu Svetom Marija začela, nas je taj isti Duh Sveti posvetio da budemo djeca Božja, kazao je kardinal Puljić ističući da Crkva pravi građevine crkve koje označavaju zajednice vjernika, one koje će se u njoj posvećivati. Spomenuo je da su u crkvi kršteni i primili druge sakramente. „Današnja posveta ove crkve treba u nama probuditi dostojanstvo svetosti i djece Božje“, rekao je kardinal Puljić pojašnjavajući da ovom posvetom žele prostor crkve učiniti svetim, domom Božjim, domom molitve, mjestom gdje Bog stanuje. Rekao je i da će na početku obreda posvete oltara zazvati zagovor svih svetih te moliti da im pomognu kako bi bili hrabri u vjeri i vjerni Bogu. Pojasnio je da će oltar biti pomazan svetim uljem i to istim uljem kojim se mažu krštenici na krštenju, zatim mladi prigodom svete krizme, a mažu se i ruke svećenika prigodom ređenja te glave biskupa na posvećenju kako bi bili svjesni svoga poslanja pomazanika Božjega.

„Tako će istim krizmenim uljem ovaj oltar biti pomazan kao središte događanja u crkvi. Tu će se obnavljati Kristova žrtva. Zato je oltar simbolika Isusa Krista. Taj oltar zato ljubi svećenik prije početka Svete mise“, rekao je kardinal Puljić ističući da oltar označava Krista koji je žrtva i žrtvenik. Također je pojasnio da će prigodom čina posvete na oltaru zapaliti pet svijeća u čast pet rana Kristovih koje su znak smrti Isusa Krista koja je cijena čovjekova spasenja. Rekao će i da će pomazati četiri križa na zidovima crkve koji označavaju četvoricu evanđelista i ti evanđelisti naviještaju Isusa Krista. Spomenuo je da će biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uskoro proglasiti Godinu Božje riječi ističući važnost poznavanja riječi Isusa Krista i poruke Božje.

Napominjući da su mnogi danas izgubili osjećaj za ono što je sveto, kardinal Puljić podsjetio je na izreku: svete stvari sveto vrši pa ćeš se i sam posvetiti. „Prevažno je vratiti to dostojanstvo svetoga u ovom vremenu relativizma, sekularizma u kojem ništa nije sveto. Mi kršćani ne smijemo izgubiti osjećaj za sveto jer treba živjeti sveto i svjedočiti ono što je sveto. Ova posveta crkve neka posveti nas živu crkvu da istinski budemo ta pružena Isusova ruka kojom Krist želi spašavati ljude i pružiti im svoju ljubav. Današnji dan neka vam bude posebno radostan“, poželio je kardinal Puljić podsjećajući da svake godine treba slaviti obljetnicu posvete crkve. „Neka Blažena Djevica Marija bude istinska zagovornica svih vas koji ovdje dolazite moliti, neka i nas posveti svojim zagovorom da se vratimo kući ispunjeni Božjom ljubavlju te hrabro svjedočimo vjeru i sačuvamo kršćansku nadu“, kazao je kardinal Puljić.

Nakon što su ispovjedili vjeru, svi zajedno izmolili su Litanije svih svetih. Pročitana je povelja o posveti župne crkve i oltara koju su, osim kardinala Puljića i župnika Perića, potpisali kum oltara Zvonko Glasnović i kum crkve obitelj Marijana Josipovića. Kardinal Puljić ugradio je moći sv. Parisia iz talijanskog grada Perugie (Peruđa) i povelju u novi oltar. Izmolio je posvetnu molitvu te svetim uljem pomazao oltar i četiri križa na zidovima crkve, potom stavio zapalio svijeće te pokadio oltar. Nakon što je prostrt oltarnjak, predao je župniku Periću svijeću kojom je zapalio svijeće na oltaru, a u crkvi je potom upaljena sva rasvjeta. Nakon toga je nastavljano Euharistijsko slavlje na posvećenom oltaru.

Na kraju Svete mise župnik je zahvalio kardinalu Puljiću i svim okupljenima, a potom je nastavljeno druženje. (kta)