1. siječnja 2021.: SVETA MARIJA BOGORODICA

257

Žamor je i vreva na tržnici, ponetko glasno izvikuje što prodaje; svatko nudi svoju robu. Dvije malo starije trgovkinje smireno razgovaraju. Na rastanku jedna drugoj reče: “Vesela ti kuća bila!”

Kasnije mi je taj simpatični događaj i taj blagoslov više puta dolazio na pamet. Može li se nešto ljepše poželjeti, nekoga bolje blagosloviti? Vesela ti kuća bila! Što sve sadrže ove jednostavne riječi? One znače: ne bilo ti u kući, u obitelji žalosti, ljutnje, svađe, brige, bolesti, nereda i svega onoga što može pomutiti životnu radost! Bila ti ona ispunjena radošću, iz nje odzvanjao smijeh!

Suvremeni čovjek kao da je izgubio smisao za blagoslov i blagoslivljanje. S druge strane slomismo se svakom prigodom željeti jedni drugima: “Sretna Nova godina!” “Sretan rođendan!”, “Sretan imendan!”, “Sretan put!”, “Svako dobro!”, “Sve najbolje!” Ali to su ponekad samo gole fraze koje lako prelete preko naših usana, a ni na što ne obvezuju.

Poznavao sam svećenika koji bi na rastanku običavao kazati: “Bog te blagoslovio!” Dugo sam to shvaćao kao dio njegova pozdrava na rastanku, gotovo kao neku “svetu” frazu, dok mi nije sinulo da je to zapravo najljepši pozdrav i najljepša želja koju nekome možemo uputiti. Jer, zapravo samo Bog može blagosloviti: biskup, svećenik, roditelji i svaki drugi čovjek čine to samo u ime Božje. Blagoslov, latinski: bene-dictio, grčki: eu-logia, hrvatski: blago-sloviti, sve to u biti ima isto značenje: dobro govoriti, dobro željeti, dobro na nekoga zazivati. Tumačeći ovu riječ i njoj srodne riječi jedan naš etimologijski rječnik (Skok) kaže: “Kršćanstvo je učinilo da je u narod prodro blagoslov (Marulić) i blagosov”. Autor doduše misli da je ova riječ preko kršćana i kršćanstva ušla u uporabu, ali je veoma lijepa konstatacija, koje on nije ni morao biti svjestan kako je “kršćanstvo učinilo da u narod prodre blagoslov”. Kršćaninovo je blagoslivljati, donositi blagoslov. Čuo sam neke njemačke svećenike koji na koncu mise, nakon završnog blagoslova ne kažu: “Idite u miru”, nego: “Idite i donosite mir!” Nije posve po liturgijskim rubrikama, ali mi se čini vrlo snažnim, slično kao da kažu: Idite i drugima donosite ovaj blagoslov koji ste sami primili!

Isus, najveći blagoslov Očev svima nama, potiče nas na blagoslivljanje svih ljudi, pa čak i neprijatelja: “Blagoslivljajte one koji vas proklinju! Molite za one koji vas ogovaraju!” (Lk 6,28). Sv. Pavao slično: “Blagoslivljajte svoje neprijatelje, blagoslivljajte a ne proklinjite!” (1 Kor 12,14).

U biblijskom smislu blagosloviti znači: Božji dar od Boga primiti, nazvati ga njegovim pravim imenom i dalje ga predavati. Zato se uvijek blagoslivlja najprije živ čovjek, a tek onda predmeti, stvari. Znakovito je to u obredu blagoslova ili posvete nove crkve: najprije se blagoslovi, tj. poškropi blagoslovljenom vodom Božji narod, živa Crkva, a tek onda oltar i zidovi crkve, građevine. Blagoslov kuća koji običavamo obavljati uz božićne i bogojavljenske blagdane, najprije je blagoslov njezinih stanovnika. Za njih i s njima molimo Božju pomoć i zaštitu. Zato obrednik traži nazočnost stanovnika kuće ako je to ikako moguće; Blagoslov, ali i prokletstvo počinje od živoga čovjeka! Primiti blagoslov znači na njega odgovoriti, tj. Bogu za njegov blagoslov zahvaljivati i dalje taj blagoslov prenositi i donositi, najprije u svojoj kući, “domaćima u vjeri”, ali iz njega ne isključiti nikoga, čak ni neprijatelja.

Sada bolje razumijemo zašto Crkva danas, na početku nove građanske godine (i to kao prvo kratko čitanje!) uzima tekst jednog starog ali prelijepog biblijskog blagoslova. Sam Gospodin reče Mojsiju da upravo tako svećenik treba blagoslivljati njegov narod. Ponovimo ga na kraju ovoga našeg razmišljanja da nam što dublje uđe u uši i u svijest, i to neka bude moja svećenička želja i blagoslov vama i svima vašima na početku ove godine:

“Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!” (Br 6,24-26a). I: – Vesela vam kuća bila!