Sjećanje na pobijene iz Burića štale

1465

GAREVAC i njegovu širu okolicu, na modričkom području (Bosanska Posavina), branila je u Drugom svjetskom ratu Garevačka bojna, sastavljena od domaćih ljudi pod zapovjedništvom Drage Varge. Potkraj ožujka 1945. ta je vojna jedinica pod partizanskim pritiskom morala napustiti svoje područje i priključiti se snagama Petra Rajkovačića u odžačkom kraju. Budući da su branitelji bili ukopani na lijevoj obali rijeke Bosne nasuprot Garevcu, partizani su ih s one strane rijeke stalno nagovarali da se predaju.

Da bi ti nagovori bili uvjerljiviji, partizansko se rukovodstvo poslužilo malobrojnim Hrvatima u svojim redovima. Ti su Hrvati na sve moguće načine nagovarali Vargine vojnike da se predaju, a oni im jamče zaštitu života, a poslije i slobodu. Uvjeravali su ih: “Uzalud ginete! Nemate nikakve mogućnosti za uspjeh! Zašto da ubijate druge, a drugi vas, kad sve to može završiti časnom predajom i okončanjem toga besmislenog, za vas beznadnog rata.“

U četvrtak 24. svibnja 1945. Garevačka bojna, koja je imala preko 500 boraca, odlučila se predati pod tako „časnim obećanjem“. Nakon predaje, hrvatski vojnici su razoružani i dovedeni u Garevac, u štalu koja je pripadala Peri Buriću. U petak u noći prva grupa je odvedena u šumu, izvan sela Garevca i tu pobijena. Za vrijeme toga zločina nevrijeme je zahvatilo cijeli ovaj kraj, a oluja je bila tako strahovita da je čupala čak i drveće s korijenjem. Drugu večer je jedna grupa odvezena na Savu kod Bosanskog Šamca i tu smaknuta, a treća na rijeku Bosnu i tu pobijena.

Prema knjizi vlč. Vlade Jagustina, „BURIĆA ŠTALA“ (Tuzla 2008.), Garevačka bojna brojila je oko 505 branitelja iz 17 mjesta Bosanske Posavine, od kojih su 32 puštena na slobodu, a petorica su uspjela pobjeći. Iz Garevca su pogubljena 224 bojovnika.

Prije trideset godina, 25. svibnja 1991. prvi puta je slavljena u Garevačkoj župnoj crkvi sv. Misu za sve pobijene iz Burića štale, a potom su se nazočni zaputili na mjesto masovne grobnice izvan sela. Bio je to jeziv osjećaj o čemu je tada pisao i Glasu Koncila (God. 1991., br. 24, str. 13) pod naslovom „Garevac: Jedna od postaja križnog puta hrvatskog naroda“. Od 2006. godine vjernički puk, rodbina, prijatelji i znanci pogubljenih dolazi na posljednju nedjelju u svibnju i tu ispred Burića štale mole i slave sv. Misu za sve pobijene.

I ove godine su vjernici pozvani na molitvu i slavljenje sv. Mise kod Burića štale u nedjelju, 27. svibnja 2021., u 11 sati. Sv. Misu predslavi i propovijeda fra Joso Oršolić iz Donje Tremošnice.