Sv. Misa i opijelo za stradalnike Burića štale

1351

U nedjelju (30.5.2021.), u Garevcu, kod Burića štale misu zadušnicu za stradalnike, zatočenike Burića štale iz svibnja 1945. godine, predvodio je fra Joso Oršolić uz koncelebraciju vlč. Ante Stjepanovića i vlč. Pave Kopića.

Zbog povoljnijih epidemioloških uvjeta ove godine imali smo veći broj vjernika nego prošle godine koji su nazočili misi i opijelu za stradalnike Burića štale.

Propovjednik fra Joso Oršolić zorno je prikazao stradanje naših Garevljana ističući navode iz knjige vlč. Ante Burića koji je kao dječak bio svjedok tih događaja.

Temeljna poruka fra Jose je da se vratimo na svoja ognjišta koja su krvlju zalivena i kako trebamo paziti da ne postanemo izdajnici svog naroda.

Poslije mise se molilo opijelo ispred križa koji je izgrađen i postavljen u dvorištu na lokaciji Burića štale u Garevcu. Ta je praksa uvedena prvi put ove godine budući da do sada na lokaciji nije bilo prikladnog spomen križa.

Mještani Garevca i vjernici naše i okolnih župa i u buduće će obilježavati ovaj nesretni događaj i veliko stradanje našeg naroda. Od ove godine uz izgrađen spomen križ i nadstrešnicu za svećenike stvoreni su bolji uvjeti za misnu službu i moljenje opijela.

Stradalnici Burića štale zaslužuju spomen i sjećanje. Molimo se za njihove duše i naša je sveta obaveza da se naši pokojni, stradalnici Burića štale, nikada ne zaborave (www.zupa-garevac.com).

Foto: Vlado Spajić, župa Garevac