11. srpnja: 15. NEDJELJA KROZ GODINU B

699

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Dozva dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: “Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.” Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali (Mk 6,7-13).

_______

Isus šalje apostole propovijedati Evanđelje. Razumljivo je, da im daje potrebne upute. Između ostalog preporuča im, da u rukama imaju štap i na nogama sandale, a drugo neka ništa ne uzimaju.

To »ništa« najprije znači, da ne budu u brizi ako štogod uzmanjka u apostolskom poslanstvu. A nedostajat će im mnogo toga. Nedostajat će im podvorba, nedostajat će im prostorije, nedostajat će im sredstva i pripomoć, nedostajat će im novaca, nedostajat će im stručna sprema, a najviše će im nedostajati poniznosti, mudrosti, kreposti… Apostol bi se uplašio svih tih nedostataka, kada bi znao tko ga šalje.

U poslijeratnim godinama je u jednom od većih slovenskih gradova sada već pokojni svećenik J.L. uredio i pripremio sve potrebno, da je mogla biskupija otvoriti pet novih župa. Znači, da je nastojanjem toga svećenika oživjelo pet vjerskih središta. Da takav pothvat zahtijeva bezbroj putova, ne treba posebno naglasiti. Spomenuti svećenik je sve te putove prešao pješice, biciklom ili autobusom. Nijednom od svojih kolega nije predbacio, zašto ima automobil, možda čak luksuzni automobil, ali je sam shvatio Isusovu poruku o štapu i sandalama i ostvario je kako je bilo rečeno.

»Ništa« dalje znači: Također, ako imaš sve i ništa ti ne nedostaje ako imaš sređeno domaćinstvo, učionicu, crkvu, sredstva, pomagala i novac; ako imaš vlastitu tiskaru, kompjutor i teleks; također ako imaš automobil i helikopter i ne znam što još, ne zanosi se i ne vadi se na to. Može se dogoditi, da preko noći ostaneš bez svega. Unatoč tome, bit ćeš bogat, ako sačuvaš Evanđelje. Bez svega nabrojenoga moći ćeš živjeti i životom propovijedati. Možda još uvjerljivije. Evanđelje ima, naime, svoju unutarnju snagu.

»Ništa«, dakle, znači, da se Isus obavezao, da će brigu za apostole preuzeti On. Sve je, dakle, njihovo, ali od svega neka ostanu neovisni nad svime neka sačuvaju unutarnju slobodu. Neka se zanose Onim koji ih šalje.