Proslavljen blagdan sv. Ilije proroka

300

Blagdan sv. Ilije tradicionalno se u Garevcu slavi s posebnim pijetetom. Tako je bilo i ove godine. Po slobodnoj procjeni na sv. misi se okupilo blizu 500 vjernika. Kako to inače i jeste svake godine sv. misa na blagdan sv. Ilije služi se na mjesnom groblju koje također nosi ime po ovom biblijskom svecu. Sv. Ilija je inače i zaštitnik Bosne i Hercegovine.

Svetu misu na garevačkom groblju predvodio je Garevljanin, vlč. Ante Perić, koji je ove godine proslavio i jubilej 40 godina svećeništva. Osim garevačkog župnika vlč. Ante Stjepanovića misno slavlje su uveličali i drugi svećenici; mons. Marko Cvitkušić, vlč. Marko Perić, vlč. Vlado Jagustin, vlč. Pavo Brajnović i vlč. Fabijan Stanušić.

Propovjed je bila prožeta simbolikom. Vezana uz zgode iz života sv. Ilije koje se također mogu povezati s našim vremenom. Kao što je Bog rekao proroku Iliji, nakog što ga je okrijepio i utješio, da se vrati istim putem odakle je i došao. U svoju zemlju. Ista poruka vrijedi i za Garevljane razasute svugdje po svijetu, vratimo se u Posavinu, u zemlju iz koje smo otišli.

Na kraju se župnik zahvalio, najprije dobrom Bogu na ovako prekrasnom vremenu, a onda i svećenicima i narodu što su dostojanstveno, u velikom broju i ove godine obilježili blagdan sv. Ilije na način kako to Garevljani čine godinama.

Župa Garevac