15. kolovoza: MARIJINO UZNESENJE NA NEBO B

467

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa:

„Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!“

Tada Marija reče: „Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.“

Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kući (Lk 1,39-56).

_____________

Danas, na blagdan Velike Gospe, slavimo Marijino uznesenje na nebo. Otajstvo današnje svetkovine je svečano proglašena vjerska istina da je Bl. Dj. Marija dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. To je “najmlađa” vjerska istina koju je crkveno Učiteljstvo proglasilo o Mariji. Proglasio ju je papa Pio XII. na blagdan Svih svetih 1. studenoga 1950. godine. Njome je Crkva htjela naglasiti da Isusova Majka nije ostala pod vlašću smrti nakon svoga zemaljskoga života, nego je odmah postala dionica Božje slave.

Iz Svetoga pisma ne znamo ništa o Marijinoj smrti. Niti jednim retkom nije zabilježen taj događaj u Božjoj Objavi. Iz toga neki teolozi zaključuju da Marija i nije umrla, nego ju je Bog, nakon određenog broja godina koje je proživjela na zemlji, s tijelom i dušom uzeo u nebesku slavu. O Marijinoj smrti se ne govori ni u proglašenoj vjerskoj istini kojom je Gospino uznesenje proglašeno člankom vjere, tj. vjerskom istinom koju treba prihvatiti svaki član Kristove Crkve. U toj se formulaciji samo kaže “da je na koncu svoga zemaljskog života Marija, Bezgrješna Majka Božja, vazda Djevica, uzeta dušom i tijelom u nebesku slavu”.

No, bilo da je Gospa umrla pa uskrišena, bilo da ju je Gospodin živu uzeo u nebo, jedno je sigurno: nad Marijom smrt nije slavila pobjedu, jer smrt je posljedica grijeha, a Marija nije niti jednog trenutka bila u njegovoj vlasti. Time što je bila Isusova Majka, Marija je zajedno s njime slomila vlast grijeha i smrti na ovome svijetu. I zato je Otac nebeski napravio izuzetak i nije dopustio da njegova Majka bude i jednog trenutka u vlasti đavla. Ispunio je Bog tako svoje obećanje dano našim praroditeljima nakon prvoga grijeha, kada je zmiji odnosno sotoni zaprijetio: “Neprijateljstvo ću postaviti između tebe i Žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.” (Post 3,15).

A đavao, makar i poražen, ne odustaje od svojih nakana. I dalje želi među ljude unositi grijeh I smrt. A ljude, pa i vjernike, nastoji  uvjeriti da smrću sve završava, da prekogrobnog života nema, a ljudi nažalost nasjedaju njegovim lažima. Jedna je anketa u nekim zapadnim zemljama pokazala da oko jedne četvrtine onih koji vjeruju u Boga, ne vjeruju u vječni život. I to je lukava taktika đavlova: kad već ne može ništa učiniti protiv toga što postoji vječni život, može ljude lažno uvjeravati da toga vječnog života nema.

U takvom vremenu i okruženju Crkva, potaknuta Duhom Svetim, proglašava tu bitnu vjersku istinu o uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo. Time nam dovikuje: Oprez čovječe! Ne nasjedaj varkama đavolskim! Ta on je lažac i otac laži od početka, kako nas uči Sveto pismo. Bogu pripada zadnja riječ. Istina, svi mi moramo umrijeti. Posljedica je to istočnoga grijeha koji baštinimo. No, prazan grob Isusov i prazan grob Marijin mogu za nas biti mjesto gdje ćemo osvježiti svoju vjeru u život i pobjedu nad smrću. Ne možemo, naime, slaviti Marijino uznesenje na nebo, a sumnjati hoćemo li mi sami završiti u zemaljskom blatu. Marija nam je divan I utješan znak: naša Majka živi. Živjet ćemo i mi.

U poslanici današnje sv. Mise naglasak je upravo na pobjedi nad smrću koju je Isus ostvario, a kojoj je slomljena vlast i u odnosu na nas, Isusove vjernike, među kojima Marija ima najizvrsnije mjesto. Kod Marije Bog čini iznimku, jer je ona iznimna osoba i ima iznimnu ulogu: majka je Božjega Sina. Zato ona ne čeka u grobu dan Uskrsnuća, jer je njezina uloga u Isusovoj pobjedi nad smrću tolika da je Bog ne želi prepustiti

vlasti smrti. Ona je svijetli znak i za nas, i jača nam vjeru u naše vlastito uskrsnuće. Što se njoj dogodilo, dogodit će se i nama. Zlo nema najvišu moć, ono je slomljeno!

Marija na nebo uznesena, Majka je Crkve. Ona nam ostaje zagovornica u nebu. Tu doista može zastupati cijelu Crkvu. Bizantska liturgija joj kliče: “U porodu si, Bogorodice, sačuvala djevičanstvo, a po smrti nisi ostavila svijet. Preselila si se k Životu, jer si Majka Života, i svojim molitvama izbavljaš od smrti naše duše.” Neka nam Marija, na nebo uznesena, izmoli čvrstu vjeru u život koji smrću ne prestaje. Neka nam njezin zagovor bude jamac vječnoga života, da i naša smrt bude ujedno i pobjeda nad smrću i ulazak u slavni vječni život. Amen.