26. rujna: 26. NEDJELJA KROZ GODINU B

248

Čitanje Evanđelja po Marku.

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu: “Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.” A Isus reče: “Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.”

“Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.” Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.”

“Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život, nego s obje noge bit bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi“ (Mk 9,38-48).

___________

Suvremena medicinska znanost ponosna je, što u sve većoj mjeri uspijeva presađivanjem organa. Ponosna je također, kada joj pođe za rukom ponovno „prišiti“ tijelu ud, koji je po nesreći odrezan ili odsječen. Ta nastojanja treba, pozdraviti, jer je njihova namjera, da bi čovjek imao što sposobnije i cjelovitije tijelo.

A Isus nam savjetuje nešto posve suprotno: čovjek neka odsiječe ruku ili nogu i neka iskopa oko.

Koliko znaju pripovijedati životopisci svetaca, do sada nitko taj Isusov savjet nije uzeo posve doslovno. Ne poznajemo sveca o kojem bismo čitali ili čuli da si je odsjekao ruku ili nogu ili iskopao oko.

Ovu tvrdnju treba malo popraviti. Mnogi su uzeli Isusovu preporuku ozbiljno, vrlo ozbiljno. Jedino doslovno je nisu uzeli. Ta ni Isus nije mislio na njezino doslovno izvršenje.

Jao nama, ako bi! Tko bi još smio imati ruke, noge i oči, kada ih toliko puta zlorabi i koristi za grijeh? Da li na čovjeku uopće postoji nešto, što ga sablažnjava? Zar, na primjer, naš jezik nije ništa kriv i ne bi li ga bilo često puta bolje odrezati, nego slušati, kako sije sablazan? A naše uši, zar su nedužne?

Isusova misao je slijedeća: ako ti je neka stvar ili osoba tako draga i tako pri srcu, kao što ti je ruka, noga ili oko, i ni zašta na svijetu ne bi je dao od sebe – ali te ta stvar ili osoba vodi u propast – razmisli, što je za tebe bolje: da li da se te stvari ili osobe odrečeš ili da zajedno s njome juriš u propast.

Još i drugačije možemo razumjeti Isusov savjet. Odsjeći ruku, znači i pružiti je bližnjem u službu, u pomoć i davati je i onda, kada bi ona najradije grabila i mislila na se. Odsjeći nogu, znači učiniti korak sučovjeku i tada, kada nam se to grsti i najradije bismo okrenuli pete. Iskopati si oko, znači vidjeti tuđu tjeskobu i gledati lijepim očima nekoga i onda, kada bismo mu najradije okrenuli leđa.

Isus savjetuje duhovno presađivanje organa. Teško je reći, da li je manje bolno od tjelesnog. Ali je isto tako potrebno. Ako ne još i više.