21. studenoga: SVETKOVINA KRISTA KRALJA

198

Na sutrašnju, posljednju nedjelju u crkvenoj godini Crkva slavi blagdan Krista, Kralja svega stvorenja. Čitava ljudska povijest svoje ispunjenje dobiva u Kristu. Kristovo kraljevstvo, koje se ostvaruje u vremenu, jest kraljevstvo ljubavi, međusobnog služenja i zajedničke izgradnje novog svijeta. Na svršetku vremena Krist treba postati Glava svega stvorenja.

U ono vrijeme Pilat upita Isusa: “Ti li si židovski kralj? Isus odgovori: “Govoriš li ti sam od sebe ili ti to drugi rekoše o meni? Pilat odvrati: “Zar sam ja Židov? Tvoj narod i glavari svećenički predadoše te meni. što si učinio?” Odgovori Isus: “Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali kraljevstvo moje nije odavde.” Nato mu reče Pilat: “Ti si dakle kralj?” Isus odgovori: “Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas” (Iv 18,33-37).

________

U poznatom slovenskom filmu Idealist susrećemo mladog učitelja, koji putuje na prvo službeno mjesto. Mjesni liječnik mu prijateljski savjetuje: Župniku i načelniku nemojte se zamjeriti, pa ćete dobro orati.

Liječnički nagovještaj se nije ostvario. Ideali mladog učitelja bili su drugačiji od župnikovih i načelnikovih. Uskoro je došao s obojicom u sukob. Slijedio je raskid i neuspjeh.

Čovjekova povijest je prepletena sudbinama sličnih idealista. O jednom od njih – Najvećem – čuli smo u našem evanđeoskom izvještaju. I taj je bio učitelj. Bio je zato rođen, da svjedoči za istinu. I taj je imao drugačije ideale, nego što su ih imali župnik i načelnik. S obojicom je došao u sukob i doživio je neuspjeh.

Slične sukobe i neuspjehe doživljavaju povelje, rođene iz idealnih ljudskih zamisli. Prošla su šest desetljeća od sklapanja svjetskog mira – a da li ga svijet uživa? Toliko godina je stara povelja Ujedinjenih naroda, koja bi trebala zauvijek odbaciti besmisao ratnog klanja, a da li je? Trideset godina je od potpisa helsinške povelje o europskom sudjelovanju. Jesmo li je ostvarili?

Jesu li prema tome te povelje uzalud? Da li je svjedočenje idealista neuspješno? Da li je njihov neuspjeh konačan? Nipošto!

Stalna su opomena i glasan poziv svim župnicima i načelnicima svijeta, što je njihova dužnost. Istinu utvrđivati, po njoj se vladati i u opasnosti je braniti.

A što, ako taj poziv prečuju i rade suprotno? Ako istinu uguše, umjesto da se za nju zauzmu? Ako njezine svjedoke ubijaju i možda pri tome čak peru ruke? Neka! Vodom se može oprati mrlja, koja se drži za ruku, ali ne mrlja, koja se drži srca. Moguće je usmrtiti čovjeka, koji svjedoči za istinu; ali istinu neće usmrtiti nijedan župnik i nijedan načelnik svijeta. Istina će preživjeti sve, koji je zatiru, i dat će pravo svima, koji za nju svjedoče.

Krist je Kralj Istine i Kralj svih njezinih svjedoka.