5. prosinca: 2. NEDJELJA DOŠAŠĆA C

411
Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe, dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. n obiđe svu okolicu jordansku propovijedajući obraćeničko krštenje na otpuštenje grijeha kao što je pisano u Knjizi besjeda Izaije proroka:

“Glas viče u pustinji: ‘Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!

Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje’“ (Lk 3,1-6).

__________

Evanđeoska pripovijest ne počinje s nekoć, negdje, netko… Počinje sa navođenjem mjesta, vremena i osoba: »U petnaestoj godini vladanja cara Tiberija, dok je u Judeji bio upravitelj Poncije Pilat, kada su bili četverovlasnici Herod i Filip… a veliki svećenici Ana i Kaifa… Bog je govorio Ivanu, Zaharijinu sinu u pustinji …« Evanđelje je povijesna knjiga.

Ali Evanđelje je i više – također nadpovijesna knjiga. Obuhvaća sva mjesta, sva vremena i sve ljude. Što piše u Evanđelju, događa se uvijek i posvuda, pa i danas ovdje, vrijedi također i za tebe: »U trećoj godini vladanja Ive, u šestoj godini vladanja Stipe, kada su u Hrvatskoj bili veliki svećenici Josip, Marin I Ivan, kada nas je u proljeće udario mraz, u jesen posjetila suša, a cijelu godinu tukla inflacija… Bog je govorio tebi, kršćanine: »Pripremi put, poravnaj staze, ispuni doline, snizi bregove…«.

Krstitelju je Bog govorio u pustinji kraj Jordana. Ti ne moraš ići tamo. Među ljudima ostvari komadić pustinje i uzmi trenutak samoće! Otvori Bogu uho i srce! Progovorit će ti, progovorit će sigurno, za tvoje dobro i za tvoju sreću. Možda će neka od Njegovih riječi biti tvrda i zvučat će gorko. Ne plaši se.

Tko se vozio automobilskom cestom Vrhnika – Razdrto ili Hoče – Arja Vas, imao je prilike vidjeti, koliko je dolina bilo ispunjeno, koliko uzvisina sniženo i koliko krivina izravnano. Sve to nisu učinili brojni sastanci i nacrtani planovi, iako, naravno, bez njih nije išlo. Sve je to učinio tvrdi rad, koji je proždro mnogo novaca.

Ni ti nećeš ostvariti evanđeosku poruku, ako budeš samo mudrovao, kako bi bilo, kada bi je ozbiljno shvatio. Morat ćeš biti određen, točan i odlučan. »Do toga i toga dana bit ću tamo i taj brijeg ću za toliko i toliko sniziti, onu dolinu za toliko povisiti, a krivine na taj način izravnati… « Tada ćeš se morat prihvatiti crnčenja i plaćanja.

Tako će nadpovijesna knjiga postati tvoja knjiga.