1. siječnja 2022.: SVETA MARIJA BOGORODICA

470

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Pastiri pohite u Betlehem  te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno. Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.(Lk 2,16-21).

_____________

Dvije starije trgovkinje smireno razgovaraju na tržnici. Na rastanku jedna drugoj reče: “Vesela ti kuća bila!”

Može li se nešto ljepše poželjeti, nekoga bolje blagosloviti? Vesela ti kuća bila! Što sve sadrže ove jednostavne riječi? One znače: ne bilo ti u kući, u obitelji žalosti, ljutnje, svađe, brige, bolesti, nereda i svega onoga što može pomutiti životnu radost! Bila ti ona ispunjena radošću, iz nje odzvanjao smijeh!

Suvremeni čovjek kao da je izgubio smisao za blagoslov i blagoslivljanje. S druge strane slomismo se svakom prigodom željeti jedni drugima: “Sretna Nova godina!” “Sretan rođendan!”, “Sretan imendan!”, “Sretan put!”, “Svako dobro!”, “Sve najbolje!” Ali to su ponekad samo gole fraze koje lako prelete preko naših usana, a ni na što ne obvezuju.

Isus, najveći blagoslov Očev svima nama, potiče nas na blagoslivljanje svih ljudi, pa čak i neprijatelja: “Blagoslivljajte one koji vas proklinju! Molite za one koji vas ogovaraju!” (Lk 6,28). Sv. Pavao slično: “Blagoslivljajte svoje neprijatelje, blagoslivljajte a ne proklinjite!” (1 Kor 12,14).

U biblijskom smislu blagosloviti znači: Božji dar od Boga primiti, nazvati ga njegovim pravim imenom i dalje ga predavati. Zato se uvijek blagoslivlja najprije živ čovjek, a tek onda predmeti, stvari. Znakovito je to u obredu blagoslova ili posvete nove crkve: najprije se blagoslovi, tj. poškropi blagoslovljenom vodom Božji narod, živa Crkva, a tek onda oltar i zidovi crkve, građevine. Blagoslov kuća koji običavamo obavljati uz božićne i bogojavljenske blagdane, najprije je blagoslov njezinih stanovnika. Za njih i s njima molimo Božju pomoć i zaštitu. Zato obrednik traži nazočnost stanovnika kuće ako je to ikako moguće; Blagoslov, ali i prokletstvo počinje od živoga čovjeka! Primiti blagoslov znači na njega odgovoriti, tj. Bogu za njegov blagoslov zahvaljivati i dalje taj blagoslov prenositi i donositi, najprije u svojoj kući, “domaćima u vjeri”, ali iz njega ne isključiti nikoga, čak ni neprijatelja.

Sada bolje razumijemo zašto Crkva danas, na početku nove građanske godine uzima tekst jednog starog ali prelijepog biblijskog blagoslova. Sam Gospodin reče Mojsiju da upravo tako svećenik treba blagoslivljati njegov narod. Ponovimo ga na kraju ovoga našeg razmišljanja da nam što dublje uđe u uši i u svijest, i to neka bude moja želja i blagoslov vama i svima vašima na početku ove godine:

“Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!” (Br 6,24-26a). I: – Vesela vam kuća bila! Pratio Vas Božji blagoslov u novoj 2022. godini.