27. veljače: 8. NEDJELJA KROZ GODINU C

343

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme:

Kaza Isus učenicima prispodobu: »Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.

Sto gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.

Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga.

Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore (Lk 6,39-45).

_________________

U današnjem evanđelju imamo nastavak niza izvanrednih evanđeoskih poruka koje nam Isus u svojem govoru na gori toplo stavlja na srce da o njima razmišljamo i po njima živimo. Prva je poruka: ne može slijepac slijepca voditi! Želi reći: otvorenih očiju kroči kroza život! Ne daj da te ovaj svijet svojim lukavim smicalicama zaslijepi i zavede na krivi put. Ne nasjedaj! Budan budi! Pazi što radiš, kud hodaš i kako se ponašaš! Ne daj da te zavedu slijepe svjetske ideje, vođe i poruke! Ako je ovaj svijet slijep, ne budi ti! Ta imamo li i mi izreku: imaj četvere oči ili: imaj oči i na leđima! Isus je slijepcima otvarao oči da bi fizički progledali, ali je daleko važnije što im je otvorio oči vjere da mogu uvidjeti pravi Put, Istinu i Život koji ne vara, koji ne vodi u provaliju, nego vodi ravno u život vječni!

Zaista, koliko se samo puta u životu i kroz povijest ostvarila ova Isusova izreka:

– da ne slušamo „slijepce“ i njihove „slijepe“ zakone, ne bi danas milijuni nerođene djece smrtno stradali.

– slijepi su i nerazumni svi vođe, parlamenti i odredbe koji ozakonjuju slobodne brakove, istospolne zajednice, pobačaj, eutanaziju i druge bezbožne zakone. Slijepi su i oni koji takve zakone podržavaju i njima se koriste. Slijepac slijepca vodi. Gdje će završiti?!

Ali, Crkva nije slijepa jer vidi da sve to vodi u propast i duhovnu smrt čovječanstva. Zato otvara oči, napada, kritizira i upozorava da ne budemo naivni i da ne slušamo slijepe i grješne zakone ovoga svijeta. Stoga je trn u oku mnogim „modernim“ zakonodavcima i institucijama koje bi je htjele oslijepiti i dovesti do jame uništenja. Stoga je svakodnevno po medijima i internetu napadaju, kritiziraju, kleveću, podmeću i osuđuju. Ali zaboravljaju da ju onaj koji ju je utemeljio, budno prati „sa stotinu nebeskih očiju“ sa svojega uzvišenog prijestolja.

Druga je poruka: trun u oku bratovu. Koliko smo samo puta kao vjernici, pogotovo u korizmi, stali u križnome putu ispred prve postaje „Isusa osuđuju na smrt“ i molili: Bože, daj da nikad ne osuđujem drugoga, ni u kući, ni u susjedstvu, ni na poslu, a ipak, svakodnevno i na razne načine osuđujemo, kritiziramo, prigovaramo, napadamo i svoje ukućane, i susjede, i ljude na poslu. Puna nam usta priče o drugima. Za kavom nikako da ogovaram sebe, uvijek drugoga. U drugoga sto mana, a kod mene nijedne. Za sebe: usta moja, hvalite me, a za drugog: usta moja, kudite ga!

Ja valjam, drugi ne valjaju. Zbog ovakvog našeg ponašanja, predbacivanja i licemjerstva Isus nas pita: „Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš“ (Lk 6,41). Zaista smo licemjerni! Svoje pogreške, mane i grijehe skrivam i umanjujem, ili o njima uopće ne pričam, a pogreške i mane drugih uvećavam na kvadrat.

Treća je poruka: dobro i nevaljalo stablo. Isus često koristi događaje ili procese iz prirode i prebacuje im značenje na duhovni čovjekov život. Ako su takvi prirodni događaji slušatelju razumljivi, lako će razumjeti i njihovu duhovnu primjenu. Od jabuke – jabuka, od kruške – kruška, od trešnje – trešnja! Ali od trulog stabla jabuke nema dobre jabuke, niti od bolesna stabla kruške ima zdrave kruške. Od bolesna i oronula stabla ponekad nema ploda nikako! U ovom kontekstu evanđelist Matej govori o lažnim prorocima: „Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“ (Mt 7,15-16). Isus upozorava svoje apostole na lažne proroke koje moraju prepoznati po njihovim lažima, pretvaranju, osobnom interesu i trulim plodovima koje nude naivcima. Da ih pridobiju za sebe! Pa da ih onda ucjenjuju. Bježite od njih, ne dopustite da vas prevare, zavedu i odvedu krivim putem. A puno ih je bilo u Izraelu.

I danas je svijet pun lažnih proroka koji žele zavesti i okrenuti nas od Kristova evanđelja. Trebamo biti mudri i razlučivati „dobra stabla“ od „nevaljalih“. Zrele plodove od trulih. Sve ono što nas odvaja od Krista i njegova evanđelja, za nas je neprihvatljivo. Koliko puta će nam na vrata pokucati neki „Kristovi sljedbenici“ i nuditi neke svoje trule plodove u obliku knjige, časopisa, slike ili filma s nekom novom „istinom“. Ne prihvaćaj! Ne puštaj u kuću da ti ne zatruju dijete! Zar ima bolje knjige od svetog evanđelja u kome je jedina prava Istina, i boljeg časopisa od našega vjerskog tiska u kojem se o toj Istini piše i razmišlja?!