3. travnja: 5. KORIZMENA NEDJELJA C

347

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: »Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?« To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.

Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.“ I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: „Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?“ Ona reče: „Nitko, Gospodine.“ Reče joj Isus: „Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti“ (Iv 8, 1-11).

_________

Bračna vrijednost bila je kod Židova velika vrednota. Osigurali su je strogim propisom, kako čitamo u Evanđelju.

Isus taj propis ne opoziva. Potvrđuje ženinu grešnost i ne izjavljuje se protiv kamenovanja.

Iskorištava priliku, da upozori na grijehe, koji su gori od ženinog i kojima podliježu upravo njezini tužitelji. Ne može dati pravo ljudima, koji se smatraju pravednima, a ujedno su tužitelji tuđe grešnosti. Toliko vrijedi njihova pravednost, kao pisanje po pijesku.

S odgovorom koji je sve slušatelje zapanjio, spasio je ženu od kamenovanja, a farizejima i pismoznancima dao je lekciju: Počnite od sebe, osudite najprije svoju grješnost, a prvi kamen neka najprije svatko baci na sebe.

Isus, koji je jedini bez grijeha, smio bi bacilti prvi kamen. Nije ga bacio. Pokazao je, da je moguće također i oprostiti grijeh.

Ako dalje razmišljamo o toj zgodi, nameće nam se pitanje, što bi učinio Isus, da su farizeji ponovno doveli ženu pred njega i rekli: Zadnji puta si oprostio, rekao si, neka ne griješi više, ali smo je ponovno zatekli… Što bi Isus danas savjetovao ženi, koja se žali, da dolazi njezin muž od večeri u večer kući iz gostionice ili čak od druge žene… Što bi odgovorio predstavnicima vlasti, koji su uhvatili u krađi već pet puta kažnjenog zločinca?

Što bi rekao Isus?

Pokazao bi smjer, koji prije spašava i oprašta, nego što kažnjava. Koji istovremeno ispituje i odgaja vlastitu savjest: Tko između vas, koji ste ženu ponovno doveli pred mene, nije i sam ponovno sagriješio? – Ženo, ti trpiš uz muža, razumijem tvoju bol, ali; nisi li i ti sama baš bila kriva, da je takav? – Predstavnici vlasti, u redu je, da progonite kriminal, ali gledajte, da vaše ruke budu čiste.

Zla se nećemo riješiti, ako budemo jedan na drugoga bacali kamenje. Prije će ponestati kamenja nego uzroka, da se njime nabacujemo. Put iz zla je u tome, da svatko počne najprije od sebe odstranjivati grijeh. Zlobom u srcu ne možemo graditi Božje kraljevstvo.