22. svibnja: 6. VAZMENA NEDJELJA C

472

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva.

A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Ćuli ste, rekoh vam: ‘Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi (Iv 14,23-29).

_________

„Dajem vam svoj mir, ne kao što svijet daje. ja vam ga dajem.“

Kakav svijet ima Krist u mislima, kada razlikuje svoj mir i mir svijeta?

Svijet, o kajem govori Krist, je svijet, kojega stvaraju (i ostvarujemo) ljudi u želji, da budu neovisni o Bogu. Svijet, koji želi biti zatvoren sam u sebe; koji odbacuje duh i želi biti samo materija; koji ne želi slušati, nego želi samo zapovijedati; koji ne priznaje ništa osim sebe i koji ne ljubi nikoga osim sebe. Svijet, koji želi biti sam sebi jedina i vrhovna vrednota.

U takvom svijetu živimo mi kršćani i njegovi valovi pljuskaju po nama. Prisutan je u našem osobnom životu, kada nam govori, da se ne isplati ostati vjeran ni sebi, ni Bogu; prodire u naš javni život, dok se izruguju svemu nadnaravnom, kreposnom, čistom, svetom i Božjem; utiče i na život Crkve, kada unosi u nju nepovjerenje, pretjeranu kritičnost i uopće sumnju o djelotvornosti njezina poslanstva.

Svijet bez Boga ne daje mir. Nema ga u sebi, zato ga ne može dati nikome, a najmanje onima, koji žele koračati za Kristom.

Još i drugi mir traži čovjek, kojeg mu svijet isto tako ne može dati. Engleski pripovjedač William Somerset Maugham opisuje u knjizi Šarena zavjesa čovjeka koji je strasno žudio za mirom. Tražio ga je u knjigama, u znanju, u slavi, u novcu, u lijepoj ženi… Tražio ga je na Istoku i na Zapadu, i krenuo je u Indiju među stroge pokornike, zašao je među uživaoce droga… Traženog mira mu sve stvari na svijetu nisu mogle dati.

Krist nam obećava mir, kojega svijet ne može dati. Da li pod uvjetom, da napustimo ovaj svijet? Da sve, što je na svijetu prezremo i odbacimo? Nipošto. Krist ne odbacuje svijet, nego ga dopunjuje. Njegov mir naći ćemo, ako se budemo prema svim stvarima, koje ima svijet, ravnali po pravilu: Toliko uzmi i koristi, koliko te to vodi bliže Bogu i bližnjemu; toliko se odreci, koliko te to od Boga i bližnjega odvlači. Zašto nam takvo ponašanje donosi mir?

Tko je sposoban tako postupati, slobodan je. A mir je u slobodi.