17. srpnja: 16. NEDJELJA KROZ GODDINU C

168

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus uđe ujedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: „Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.“

Odgovori joj Gospodin: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti“ (Lk 10,38-42).

 ___________

Staro i prokušano pravilo upozorava čitaoce Svetoga Pisma, da pojedine riječi ili poglavlja samo tada ispravno shvaćaju, kada ih tumače u skladu s cjelinom. To vrijedi i za današnji evanđeoski odlomak. Tko bi se zaustavio samo uza nj, mogao bi lako doći do uvjerenja, da Marija u svakom pogledu nadvisuje Martu i da prema tome najbolji dio u životu izaberu oni, koji sjede i slušaju Isusove riječi.

Ako bi to bila istina, što na primjer da počnemo s evanđeoskim odlomkom o posljednjem sudu, kojeg čitamo u 25. poglavlju Sv. Mateja. Tamo Isus uopće ne spominje slušanje, ali .jako naglašava izvršavanje. Nesumnjivo veli. da će u nebesko kraljevstvo doći oni, koji su gladnome dali jesti, žednome piti i koji su primili putnika. A nije ili to upravo danas učnila Marta? Nije li Isus na gozbi u Kani zajedno s drugim gostima sjedio za stolom, kojeg su prostrle i dobrima obložile brižne Marte? Nije li bilo slično kod Simona, Zakeja, Levija? Nije li i danas, nakon završenog govora, dionik tjelesne okrepe, pripremljene od sestre, one, koja je sjedila kraj Njegovih nogu i slušala Ga?

A htio je reći Marti i njoj sličnima, da se ne smiju bezglavo predati radnoj groznici, da ne smiju kod svoga rada zapovijedati da ne smiju gledati samo svoj posao i da nije u redu, ako pokušavaju sve druge upregnuti u nj. Ne, Marta, u tome ti ne mogu dati pravo, iako si brižna gospodarica i cijenim tvoje kuharske sposobnosti. Tvoja kuhinja je samo iedan dio, kao što je i Marijino slušanje samo jedan dio. Tek onda, kada budete svaka svoj dio ispunile dijelom druge, vaš će život postati skladna cjelina.

U nekom značenju Marijin je dio zaista bolji od Martinog i nikad joj se neće oduzeti. U tome, da će se sve brige za naše tijelo završiti, kada bude završilo naše zemaljsko putovanje. U vječnosti nećemo morati prostirati stol, kuhati, peći i dvoriti. Tada će Isus nas primiti u goste. Sjest ćemo Njegovom duhovnom stolu i On će nas dvoriti. Martin dio će tada biti oduzet, a Marijin će se čudesno i nadalje ispunjavati.