13. studenoga: 33. NEDJELJA KROZ GODINU C

225

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu, kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče: “Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.” Upitaše ga: “Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?” A on reče: “Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ‘Ja sam’ i: ‘Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.” Tada im kaza: “Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.” “No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.” “Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.” “Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti” (Lk 21,5-19).

____________

Učenici su vjerojatno otvorenim ustima slušali Isusa kada im je snažnim izrazima nagovijestio neobične i presudne događaje: bune, potrese, glad, bolesti, proganjanja, krive proroke i rušenje hrama. Pitali su, kada će se to dogoditi. Mi bismo danas dodali: Zašto će se to dogoditi?

Isus izravno ne odgovara ni na jedno od tih pitanja. Ali posredno odgovara na oba.

Na prvo odgovara putem povijesti. Ta nam dokazuje, da se Isusov nagovještaj u raznim oblicima i na razne načine uvijek iznova ostvaruje.

Odgovor na pitanje “zašto” uključen je u Isusovim uputama, kako da se u svim prorečenim događajima ponašamo. Jedna od uputa glasi, neka se ne damo zavesti. Ni onda, kada će zavodljivci govoriti privlačno, a možda čak i pobožno da bi nas prevarili i otrgnuli od Njegove Crkve. Sve će to doći na nas zato, da se učvrstimo u vjernosti i ustrajnosti.

Slijedeća je uputa, da ni pred čime ne strepimo, jer nam ni vlas s glave neće pasti. To proročanstvo moramo ispravno shvatiti. Znamo, naime, da su mnogima pale ne samo vlasi s glave, nego su pale čak i glave. Koliko je mučenika umrlo nasilnom smrću! Isus želi reći, da se ništa neće dogoditi bez Njegova dopuštenja i da ništa neće propasti, iako nema veće vrijednosti od kose na glavi. Sve će biti sigurno sačuvano i pretopljeno u vrednote, koje nadmašuju ono, što je i bilo izgubljeno. Još posljednja uputa, koja je već obećanje: Svojom ustrajnošću zadobit ćete život. Isus nam ne obećaje kamene spomenike nasred trgova i parkova, niti velike zgrade, koje će nositi naše ime. Ne tješi nas, obećanjem, da će nas ljudi još dugo pamtiti i nositi nas u srcu. Time tješi svijet: svoje smrtnike. Isus obećaje neizmjerno više: život. To je odgovor na pitanje, zašto.