12. veljače: 6. NEDJELJA KROZ GODINU A

420

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

„Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.” “Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu.

“Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.

„Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako!

Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.“ (Mt 5,20-22a.27-28.33-34a.37)

_________________

Prijatelj koji mnogo vremena prosjedi pred malim ekranom, ispričao mi je zgodu s naslovom: Bijeg u okovima: Dva kažnjenika selila su iz zatvora u zatvor. Putem im je uspjelo pobjeći. Ali, tu njihovu sreću pratile su dvije nesreće. Prva, jer je svaki s jednom rukom bio ukliješten u istu verigu. Druga, da je jedan od njih bio crn, a drugi bijel. Crnac; je mrzio sve bijelce, a bijelac sve crnce. Poprijeko su se gledali. Međutim, sloboda u daljini i željezna veriga na ruci bila je njihova zajednička sudbina.

Morali su preskočiti jarak: jedan je pao, a drugi ga je srdžbom i predbacivanjem izvlačio. Probijali su se kroz živu granicu. Jednome je zapela odjeća, drugi ga je gurao i proklinjao. Jedan je htio odahnuti, drugi je silio naprijed. Zadihani su se izvrnuli u travu i još su se na tlu pretukli rukama i nogama. Prestali su istom onda, kada ih je veriga nažuljala do kosti…

Smirili su se i počeli trijezno razmišljati: Ako se potučemo, obojica ćemo biti mrtvi. Ako jedan uspije ostati živ, s verigom će biti prikovan uz mrtvaca. Zar ne bi bilo bolje, da složno isplaniraju put u slobodu, u život…?

To je slika naše svakodnevnice. Određeno nam je da boravimo zajedno, ali od nas ovisi, kakav će biti naš zajednički život. U miru i slozi ili u neprijateljstvu i u borbi. Ako budemo bili sposobni za razgovor, bit će nam lijepo. Ako se međusobno potučemo — što ćemo imati od toga?

U današnjem evanđeoskom odlomku Isus nam daje mnogo savjeta. Zajednički nazivnik svega je vrlo jednostavan: Svaki čovjek neka ti bude brat. U njemu promatraj svoju i Božju sliku. Ako očekuješ od njega, da bude dobar prema tebi, budi ti najprije dobar prema njemu. Vjeruj u snagu dobrote, jer iza nje stoji Bog.

Netko će reći: lijepe riječi. Lijepe su, ali Isus nije ostao samo kraj njih. Uzeo ih je ozbiljno. U Njemu su postale djela i život. A život je i u svima onima, koji ih ozbiljno shvaćaju.

Možda ćeš me pitati, kako se ta priča u filmu završila. Ne znam. Jedino znam, da se nastavlja u tebi i u meni.

Za smrt ili za život.