19. veljače: 7. NEDJELJA KROZ GODINU A

309

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.“ „Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?” „Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ (Mt 5,38-48).

__________

 Ljubiti neprijatelje, ne znači odreći se drugih ljubavi. Ako će netko – na primjer – htjeti uzeti slobodu moje domovine, uzet ću pušku u ruke, da je obranim. To ne znači da mrzim napadača, ali slobodu i domovinu ljubim mnogo više nego njega. Kada me prestane ugrožavati, odložit ću pušku i s njime ću mirno razgovarati o miru.

Ljubav prema neprijatelju ne ukida pravednost, sudove i zatvore. Ako mi netko silom hoće oteti nešto moje, iskoristit ću sva dozvoljena sredstva, da se otresem. Kada Isus savjetuje, neka onome, tko mi želi uzeti i kaput, ponudim i plašt, tada želi reći, neka njegova nepravda ne sakati moju dobrotu i neka moja ljubav bude jača od njegova nasilja.

Ljubiti neprijatelje, ne znači zatvarati oči pred zlom. Isus je otkrivao i kudio laž i pretvaranje farizeja, dok je napasnika u pustinji potjerao po kratkom postupku. Budući da ni u jednom čovjeku nije zlo utjelovljeno, moram se stalno nadati, da će moja ljubav u njemu otopiti led. Što je više leda, to mora biti više ljubavi. Ako je nema, led će zauvijek ostati led.

Prepiremo se zbog mnogih stvari koje promatramo suviše blizu i samo ljudskim očima. Ako bi sve promatrali izdaleka i Božjim očima, zaključili bismo, da to nije vrijedno našeg uzrujavanja. Tako gleda na njih nebeski Otac, čije sunce sve obasjava i čija kiša sve zalijeva.

Isus nam je dao primjer ljubavi prema neprijatelju. Odbacili su Ga, a On je sve okrenuo u otkupljenje. Iz zla je načinio dobro. Snagu neprijateljstva nadvladao je većom snagom ljubavi.

Ljubav prema neprijatelju koja se očituje u Isusovom primjeru, nije povlačenje u pasivnost i popuštanje zlu. Evanđeoska ljubav je aktivna i stvaralačka. Izgrađuje, gdje mržnja razara: daje život, gdje ga mržnja uništava; naoko umire, a u zbilji živi i donosi život .

Vjeruj, da u neprijatelju ima barem zrno dobroga. Nadaj se, da je to zrno sposobno, da pod suncem ljubavi procvate. – Amen.