PREMINUO VLČ. VLADO JAGUSTIN

296

U četvrtak, 4. svibnja 2023., nakon kraće bolesti, blago u Gospodinu preminuo je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Vlado Jagustin, župnik župe sv. Mihovila arkanđela u Kopanicama, pokraj Orašja, u 66. godini života i 38. godini svećeništva.

Sveta misa zadušnica i ispraćaj pokojnog župnika Vlade iz župe Kopanice bit će u petak, 5. svibnja u 16 sati u župnoj crkvi sv. Mihovila arkanđela.

Sveta misa zadušnica i sahrana pokojnog svećenika Vlade Jagustina bit će u subotu, 6. svibnja 2023. u 15 sati na mjesnom groblju u Garevcu.

Rođen je 16. kolovoza1957. godine u Garevacu od roditelja Ivice i Janje, rođene Burić, a kršten 24. kolovoza 1957.godine u modričkoj crkvi. Osnovnu školu pohađa u Garevcu i Donjim Kladarima, a sjemenišnu gimnaziju za spremenje svećenika završio je u sjemeništu „Zmajević“ u Zadru, te vanjsku gimnaziju „Juraj Baraković“ u Zadru. Filozofsko – teološke nauke pohađao je u Sarajevu, a zadnje dvije godine u Splitu. Kao đakon bio je na praktikumu u župi sv. Josipa u Zenici 1984.godine.

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla vrhbosanski nadbiskup dr. Marko Jozinović zaredio ga je za svećenika u sarajevskoj provostolnici. Mladu Misu slavio je u Garevcu 4. kolovoza 1985.

Poslije Mlade Mise bio je kapelan u Derventi do 1. rujna 1990. godine. Potom je imenovan župnikom u župi Rastičevo gdje ostaje u prijeratnom, ratnom i poratnom vremenu do 17. kolovoza 2002. godine kada se vraća u Rastičevo gdje gradi porušenu crkvu sv. Ante, obnavlja župnu kuću i uz nju veliku dvoranu, koja je privremeno služila kao bogoslužni prostor. Obnavlja grobljansku kapelu na groblju „Mašet“, koja je bila oštećena topničkim djelovanjem 1992. godine. Gradi spomen kapelu poginulim braniteljima, te kapelu na grobu posljednjeg glagoljaša Jakova Čote (1997. god.) u mjestu Blagan na Kupreškoj visoravni. Iste godine izdaje brošuru o životu glagoljaša Jakova Čote i oživljuje hodočašće na njegov grob. Od kolovoza 2002. godine župnik je u Živinicama gdje ostaje devet godina. Potom je župnik u župi Globarice do ljeta 2022. kada preuzima župničku službu u župi Kopanice (kod Orašja).

Dugotrajnim istraživanjem napisao je knjigu “Burića štala” koja je ugledala svjetlo dana u svibnju 2008., te 2018. (II. dopunjeno izdanje). Iz četiri matice župe Bijela objavio je na portalu garevac.net imena krštenih, vjenčanih i umrlih iz Gareva (Garevca) od 1762. do 1781. godine.

Izražavamo kršćansku sućut njegovoj rodbini, kao i svim prijateljima dragog Pokojnika. Dok Bogu zahvaljujemo što je Vrhbosanskoj Crkvi darovao svećenika Vladu, molimo uskrsloga Krista da svog vjernog slugu smjesti u blaženu vječnost.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine. – I svjetlost vječna svijetlila mu.